Spring 2025 - FREN 275 D100
French Inside Out: Introduction to French Language, Culture, and Society (3)
Class Number: 5011
Delivery Method: In Person
Overview
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Course Times + Location:
Jan 6 – Apr 9, 2025: Mon, 2:30–5:20 p.m.
Burnaby
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Instructor:
Gaelle Planchenault
gplanche@sfu.ca
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Prerequisites:
Grade 12 French Immersion or FREN 202 with a minimum grade of C+ or permission of the Department of French.
Description
CALENDAR DESCRIPTION:
Introduces to some fundamental questions about human behavior that can be answered by the study of the language forms, structure, and use. Topics such as how did language begin? Where is French from, and how did it change over the years? How does French vary from place to place, from context to context? Students who have credit for FREN 270 or 370 or LING 222 cannot complete this course for further credit. May not be taken concurrently with LING 222. Breadth-Social Sciences.
COURSE DETAILS:
L’objectif de ce cours est d’amener les étudiants à revisiter ce qu’ils-elles connaissent de la langue française, de ses variétés et de leurs utilisations dans différents contextes sociaux et nationaux. Nous réfléchirons ainsi à des questions telles que :
- Quelles sont les spécificités structurales du (des) français ?
- Comment s’est/se sont formé(s) le(s) français ?
- Comment l’utilisation du français varie-t-elle d’un endroit à l’autre et d’une situation à l’autre ?
- Quelles sont les différences entre les français parlés en France et au Québec ?
- Quels registres ou variétés de français choisir, dans quel contexte ?
- Qu’est-ce qui définit le statut d’une langue ?
Les réponses à ces questions mèneront à une présentation des concepts utilisés dans différentes approches linguistiques notamment en phonétique, en morphosyntaxe, en sociolinguistique.
Ces sections seront illustrées par une grande variété de ressources pour examiner l’utilisation du français dans des contextes divers, telles que des textes scientifiques mais aussi à travers la thématique abordée ce semestre qui sera celle de la Gastronomie et des cultures culinaires francophones à travers des extraits de textes et de films, des sites internet, etc.
Grading
- 2 tests de connaissance 35%
- Un travail de recherche (+/1000 mots, bibliographie exclus) 25%
- Une présentation orale de cette recherche 25%
- Participation et devoirs (lectures régulières et exercices) * 15%
NOTES:
* Ce cours demandera entre 1 et 2 heures de travail hebdomadaire – c’est-à-dire chaque semaine – Ce temps sera consacré à la lecture des ressources et à des exercices quand il y en a, ainsi qu’à la révision du cours de la semaine précédente et à la production de fiches de vocabulaire et de définitions
Materials
REQUIRED READING NOTES:
Your personalized Course Material list, including digital and physical textbooks, are available through the SFU Bookstore website by simply entering your Computing ID at: shop.sfu.ca/course-materials/my-personalized-course-materials.
Department Undergraduate Notes:
Registrar Notes:
ACADEMIC INTEGRITY: YOUR WORK, YOUR SUCCESS
SFU’s Academic Integrity website http://www.sfu.ca/students/academicintegrity.html is filled with information on what is meant by academic dishonesty, where you can find resources to help with your studies and the consequences of cheating. Check out the site for more information and videos that help explain the issues in plain English.
Each student is responsible for his or her conduct as it affects the university community. Academic dishonesty, in whatever form, is ultimately destructive of the values of the university. Furthermore, it is unfair and discouraging to the majority of students who pursue their studies honestly. Scholarly integrity is required of all members of the university. http://www.sfu.ca/policies/gazette/student/s10-01.html
RELIGIOUS ACCOMMODATION
Students with a faith background who may need accommodations during the term are encouraged to assess their needs as soon as possible and review the Multifaith religious accommodations website. The page outlines ways they begin working toward an accommodation and ensure solutions can be reached in a timely fashion.