Spring 2018 - FREN 425 D100

Topics in the Varieties of French (3)

Class Number: 1140

Delivery Method: In Person

Overview

  • Course Times + Location:

    Jan 3 – Apr 10, 2018: Fri, 2:30–5:20 p.m.
    Burnaby

  • Exam Times + Location:

    Apr 23, 2018
    Mon, 8:30–11:30 a.m.
    Burnaby

  • Instructor:

    Anne Bertrand
  • Prerequisites:

    FREN 270 or 275 or LING 222, FREN 301W, and at least one 300-level group A (ling.) course.

Description

CALENDAR DESCRIPTION:

Study of selected topics in French dialectal variation. Subject matter may include, but is not limited to, French Dialects, Canadian French and French Creoles. Students with credit for FREN 421 and/or 422 may not take this course for further credit.

COURSE DETAILS:

Ce cours porte sur la variation linguistique et les variétés de français parlées en Amérique du Nord et, plus précisément, au Canada. Le cours comporte quatre volets : (i) Histoire du français en Amérique du Nord, (ii) Description du français laurentien, (iii) Description du français acadien, et (iv) Idéologie et identité linguistiques au Canada. L’accent sera mis sur la description objective des caractéristiques linguistiques (phonologie, morphosyntaxe et lexique) des variétés de français au Canada, et le développement d’une compréhension rationnelle des facteurs (historiques, géographiques, politiques et idéologiques) qui concourent et influencent l’évolution des français et des idées sur la langue française au Canada. Les méthodes d’évaluation du cours comprennent des résumés critiques de lecture (un par volet), la participation active aux activités d’apprentissage en classe, un exercice de synthèse, ainsi qu’un travail de synthèse réalisé en équipe et présenté oralement lors du dernier cours.  
Le cours sera donné intégralement en français.  

Grading

  • Participation 10%
  • Résumés critiques (3 x 15%) 45%
  • Exercice de synthèse 15%
  • Travail de synthèse (en équipe de 2 à 4) 30%
  • Les travaux remis en retard seront pénalisés pour chaque jour de retard. À noter que les dates des évaluations pourraient changer si l’instructrice le jugeait pertinent. La meilleure façon de nous contacter demeure le courriel, mais il est impératif d’allouer au moins 24 à 48 heures pour une réponse les jours de semaine.

Materials

MATERIALS + SUPPLIES:

Les travaux remis en retard seront pénalisés pour chaque jour de retard. À noter que les dates des évaluations pourraient changer si l’instructrice le jugeait pertinent. La meilleure façon de nous contacter demeure le courriel, mais il est impératif d’allouer au moins 24 à 48 heures pour une réponse les jours de semaine.

Department Undergraduate Notes:

Code of Academic Honesty
The Department of French applies the university's policy and procedures governing matters of academic dishonesty in all French courses. Students registered in French courses are expected to respect the standards laid out in SFU's Code of Academic Honesty, published at the university website http://www.sfu.ca/policies/teaching/t10-02.htm. Evidence of any of the various forms of Academic Disonesty described in this policy document (section 3.0) will be dealt with accordingly to the specified Procedure and Penalties (section 5.0). Students should therefore read this policy document carefully.

Registrar Notes:

SFU’s Academic Integrity web site http://students.sfu.ca/academicintegrity.html is filled with information on what is meant by academic dishonesty, where you can find resources to help with your studies and the consequences of cheating.  Check out the site for more information and videos that help explain the issues in plain English.

Each student is responsible for his or her conduct as it affects the University community.  Academic dishonesty, in whatever form, is ultimately destructive of the values of the University. Furthermore, it is unfair and discouraging to the majority of students who pursue their studies honestly. Scholarly integrity is required of all members of the University. http://www.sfu.ca/policies/gazette/student/s10-01.html

ACADEMIC INTEGRITY: YOUR WORK, YOUR SUCCESS